Как изкуственият интелект може да помогне за спасяването на Снежния леопард

0
291
прегледа
снежен леопард

През последните 11 години учените полагат огромни усилия за изучаване на Снежния леопард. Котките живеят в студени, безплодни местности, обитавайки огромни площи, като умело се крият в тази среда, спечелвайки си името „призраци на планината”.

Снежните леопарди са намалели до около 6 000 екземпляра, което ги превръща в силно застрашен вид. За да се уточни точния им брой обаче, е необходимо популациите да се изследват. Учените използват камери, които залагат на огромни площи от 500 квадратни километра. Камерите използват сензори за топлина и движение, за да се задействат. Това е свързано с огромни проблеми. Понякога лавини или наводнения отнасят камерите или те биват поваляни от животни. Друг проблем е, че камерите генерират огромни масиви от изображения, които после се преглеждат на ръка. Това се налага, тъй като камерите в много от случаите заснемат погрешните животни – коне, камили, кози и т.н., които се засичат от обектива. Понякога сензорите се задействат от полюшваща се трева върху нагрята от слънцето скала.

Всички тези проблеми ангажират десетки учени, които преглеждат изображенията. Друго, което интересува учените е да идентифицират в поредицата снимки кои от тях се отнасят за един и същ екземпляр.

На помощ на учените идва изкуствен интелект на Майкрософт, създаден от инженерите на Azure Machine Learning. Системата ще „преглежда” снимките от камерите и ще извършва работата на учените автоматично и бързо.

Машинната обработка ще даде и някои отговори, относно броя на леопардите. Необходимостта от този проект се наложи миналата година, когато учените не успяха да се обединят около точния брой на котките и дадоха противоречиви сведения.

Според учените Снежния леопард е много важен за екосистемите, като изчезването му ще има пряко негативно въздействие и върху хората от планинските райони на Централна Азия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име