Google разработи микроскоп за откриване на рак в реално време

0
270
прегледа
google ar микроскоп

Компанията Google обяви тази седмица, че са разработили модел на изкуствен интелект, който използва микроскоп за увеличаване на възможността на лекарите да диагностицират рака. Изследователите твърдят, че съществуващите светлинни микроскопи, намиращи се в болници и клиники по света, лесно ще могат да се модернизират, за да използват новата технология.

Системата AR се състои от модифициран светлинен микроскоп, снабден с камера, която улавя зрителното поле. След това компютър с изкуствен интелект анализира изображението и предава резултата обратно на микроскопа в реално време, чрез AR дисплей.

„Тази цифрова проекция е визуално насложена върху оригиналното (аналогово) изображение, за да помогне на зрителя да локализира или да определи количествено характеристиките, които представляват интерес. Важно е, че изчисленията и визуалната обратна връзка се актуализират бързо”, пишат от Google в публикация в блога си.

Използвайки графичния процесор NVIDIA TITAN Xp и ускорената с CuDNN deep learning framework TensorFlow, Google са обучили своя модел на стотици изображения, получени от метастазите на рака в лимфните възли. Системата е обучена да открива рак на гърдата и простатата.

„По принцип ARM може да предостави голямо разнообразие от визуална обратна връзка, включително текст, стрелки, контури, карти или анимации и е в състояние да изпълнява много видове алгоритми за машинно обучение, насочени към решаване на различни проблеми като откриване на обекти, количествено определяне или класификация”, пишат от екипа на Google.

Доказателството за концепцията беше предоставено на годишната среща на Американската асоциация за изследване на рака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име