Дигиталната зависимост увеличава самотата, тревожността и депресията

0
260
прегледа
социални мрежи

Изследване над 135 ученици от Държавния университет в Сан Франциско установи, че най-зависимите потребители на смартфони са били най-депресирани, тревожни и самотни.

Смартфоните са неразделна част от живота на повечето хора, което ни позволява да останем свързани и информирани по всяко време. Недостатъкът на това удобство е, че много от нас също са пристрастени към постоянните звуци, шум, вибрации и други сигнали от нашите устройства, които ни уведомяват за нови имейли, съобщения и изображения. В ново проучване, публикувано в „NeuroRegulation”, професор по здравно образование в Сан Франциско Ерик Пепер и доцент по здравно образование Ричард Харви твърдят, че прекомерната употреба на смартфон е точно като всеки друг вид злоупотреба с вещества.

„Поведенческата пристрастеност към употребата на смартфони започва да формира неврологични връзки в мозъка по начин, подобен на начина, по който зависи опиоидната зависимост от хората, приемащи Oxycontin за облекчаване на болката – постепенно”, обяснява Пепер.

Освен това, пристрастяването към технологиите за социални медии, всъщност може да има отрицателен ефект върху социалната връзка. В проучване на 135 студенти от Сан Франциско, Пепер и Харви установяват, че студентите, които използват по-често телефоните си, са с по-високи нива на чувство за изолация, самота, депресия и тревожност. Те вярват, че самотата е частично последствие от заместването на взаимодействието лице в лице с форма на комуникация, при която езикът на тялото и другите сигнали не могат да бъдат интерпретирани. Те също така установяват, че същите ученици почти постоянно се мултикултуват, докато изучават, гледат други медии, ядат или посещават клас. Тази постоянна дейност позволява малко време на органите и ума да се отпуснат и регенерират, казва Пепер, а също така води до „полузадачане”.

Пепер и Харви отбелязват, че цифровата зависимост не е по вина на нас, а е резултат от желанието на техническата индустрия да увеличи корпоративните печалби. Повече очи, повече кликвания, повече пари – казва Пепер. Звуците на известията, вибрациите и други сигнали на нашите телефони и компютри ни карат да се чувстваме принудени да ги погледнем, като задействаме същите невронни връзки в нашия мозък, които са пригодени да ни предупреждават за непосредствена опасност, като нападение от хищник. „Но сега задействаме същите механизми, които преди ни закриляха и ни позволяваха да оцелеем, и то за най-незначителни неща”, казва той.

Но точно както можем да се обучим да ядем по-малко захар, например, можем да поемем отговорност и да се обучим, за да бъдем по-малко пристрастени към нашите телефони и компютри. Първата стъпка е да се признае, че технологичните компании манипулират нашите вродени биологични реакции към опасност. Пепер предлага да изключим известията на телефона, като отговаряте само на имейли и социални медии по определени часове и периоди, планирано и без компромиси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име