Използвайки лазерни пипети, химиците накараха два атома да се свържат

1
424
прегледа
атоми

Това е първият път, когато химиците манипулират два атома, за да създадат съединение.

За първи път учените са играли сватовник между два отделни атома, съединявайки ги заедно, за да образуват молекула.

Обикновено химиците правят молекули чрез смесване на много съставни атоми, някои от които се придържат един към друг, за да образуват желаното съединение. В новата суперконтролирана химична реакция учените уловили един натриев атом в оптична пинсета – устройство, което прибира малки частици в лазерен лъч и атом на цезий в друга пинсета. И двата атома били охладени до по-малко от една десета хилядна от степента на абсолютната нула.

Изследователите преместват тези пинсети по-близо до тях, докато лазерните лъчи се припокрият, което позволява на атомите на натрия и цезия да се сблъскат. Трети лазер изстрелял импулс от светлина към атомите, за да даде тласък енергия, която помогнала на атомите да се свържат в молекула на натриев цезий.

Произвеждането на индивидуални молекули атом по атом може да позволи на изследователите да изучават атомните сблъсъци в контролирана среда, както и да наблюдават как молекулите се държат в изолация. Учените могат също така да използват оптични пинсети, за да конструират молекули със специфични квантови свойства, твърди изследователят социолог Канг Куен Ни, химик в Харвардския университет. Тези дизайнерски молекули могат да съхраняват данните в бъдещите квантови компютри, казва тя.

1 коментар

  1. Атом по атом – молекула става, но понякога тежки. Това е примерен коментар, с цел демонстрация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име