Facebook е изправен пред съдебен процес заради лицевото разпознаване

0
253
прегледа
фейсбук

Facebook трябва да се изправи срещу съдебно дело за използването на технологията за разпознаване на лица, каза съдия от Калифорния.

Съдът твърди, че Facebook събира биометрична информация без изричното съгласие на потребителите.

Технологията „tag suggestions” включва разпознаване на лицата на приятелите на потребителите в качените снимки. В делото се казва, че това нарушава законите на Илинойс.

Facebook заяви, че делото няма никакво основание и ще се бори енергично.

Въпреки това, в своя заповед американския окръжен съдия Джеймс Донато пише: „Facebook изглежда са наясно… Щети могат да възлязат на милиарди долари”.

Шаблони за лица

В понеделник съдия Донато реши да удостовери категорията засегнати потребители на Facebook – ключово правно препятствие за съдебния процес.

При успешно съдебно производство по делото, всяко лице в тази група може да претендира за правно обезщетение.

Въпросната категория хора представлява потребители на Facebook „в Илинойс, за които Facebook е създал и съхранил шаблон за лице след 7 юни 2011 г.”, се казва в съдебното решение.

Решението идва дни, след като главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукерберг се изправи срещу интензивни разпити от американските депутати, относно събирането и използването на потребителски данни от компанията.

Той също така ще се срещне с вицепрезидента на Европейската комисия Андрос Ансип в Сан Франциско тази седмица, съобщава Блумбърг.

Какво прави технологията за разпознаване на лице?

Юни 2011 г. беше датата, на която Facebook публикува своята функция „tag suggestions”.

Функцията предлага кой присъства в качените снимки, въз основа на съществуваща база данни от лица.

В решението на съдия Донато, той постави началото на четири степенния процес зад технологията:

  • Първоначално софтуерът се опитва да открие някакви лица в качената снимка
  • Тя се стандартизира и ги подравнява по отношение на размера и посоката
  • След това Facebook изчислява характеристиките на лицето – математическо представяне на лицето в тази снимка
  • След това тези характеристики на лицето се съхраняват в база данни от шаблони за лица, за да се търсят подобни съвпадения

На своята страница за поддръжка Facebook казва, че шаблоните за лица са направени от информация за приликите във всяка снимка, в която е маркиран потребителят.

„Ако никога не сте били маркирани в снимка във Facebook или не сте се маркирали във Ваши снимки, тогава нямаме тази обобщена информация за Вас”, казва компанията.

Функцията не е достъпна за потребителите в повечето страни, включително Великобритания и може да бъде изключена в настройките за американските потребители.

През декември 2017 г. Facebook съобщава, че потребителите ще бъдат уведомени, ако снимка от тях е качена от някой друг, дори и да не са били маркирани в нея.

Поради правилата за неприкосновеност на личния живот, тази функция няма да бъде достъпна в Европа или Канада, твърди фирмата по онова време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име