Huawei може да изостави американския пазар

1
370
прегледа
android

Китайските производители на смартфони могат да се изправят пред сериозно изпитание след въвеждането на нови санкции от страна на САЩ към американските компании, да не търгуват с клиенти, за които се счита, че представляват риск за националната сигурност.

Отделът за търговия на САЩ обяви по-рано тази седмица, че ще забрани на американските технологични компании да продават части на китайския производител ZTE, след като компанията призна, че тайно е организирала сделки с Иран, страна, която понастоящем е подложена на санкции от САЩ.

Въпреки това, съгласно допълнителни правила, обявени във вторник, американските фирми също ще бъдат ограничени да купуват стоки от компании, които могат да представляват риск за националната сигурност и доставчиците на телекомуникационни услуги в САЩ.

Това е последният ход в продължаващия търговски спор между двете икономически суперсили, който вече е видял въвеждането на значителни тарифи и заплахи за потенциална търговска война.

Решението действително изключва ZTE, както и конкурентния китайски производител на смартфони Huawei, да работят на американския пазар.

За да направи нещата още по-лоши, възможно е операционната система Android да бъде подложена на наложените от САЩ санкции срещу ZTE, което евентуално може да отреже пътя на компанията да използва операционната система, използвана в смартфоните й.

Адвокатите на ZTE се срещат с ръководителите на Google, за да обсъдят проблема, според източник запознат с въпроса, говорейки пред Блумбърг. Източникът посочи, че компанията търси различни софтуерни опции, в случай че й бъде отказан достъп до Android.

Смята се, че по-широките санкции могат да се окажат особено катастрофални за ZTE, която понастоящем получава 30% от своите части от американските технологични компании, като полупроводниковия гигант Qualcomm.

Въпреки това, докато ограниченията във вторник не уточняват кои компании представляват риск за националната сигурност, вероятно ще бъде засегната и Huawei, съперникът на ZTE в Китай.

Huawei е взел възходяща позиция в отговор, тъй като компанията според съобщенията се готви да намали загубите си и да изхвърли американския пазар директно, според доклада на Ню Йорк Таймс. Пет служители на ниво С на САЩ са били съкратени, включително вицепрезидентът и лобистът Уилям Плъмър, посочи анонимен източник.

Докато Huawei може да успее да се възстанови, ZTE е далеч по-зависима от американските технологии. Има просто твърде малко алтернативи на Android на Google, особено предвид решението на Microsoft да изостави развитието на собствената си операционна система за мобилни телефони. За да оцелее, компанията се нуждае от значителни инвестиции в разработването на собствен софтуер.

1 коментар

  1. Жалко е такъв добър телефон да изгуби пазара си, заради такива обстоятелства. Това е примерен коментар, с цел демонстрация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име